Bewegen in de horeca; ontspanning of risico?

16-01-2013
Delen via

Een nieuw jaar, met nieuwe kansen. De goede voornemens vliegen je om de oren. Een daarvan is afvallen. En ja, dat komt natuurlijk ergens vandaan… Ruim de helft van de mannen (54%) en 43% van de vrouwen heeft overgewicht. En we kennen de gevolgen: je wordt sneller ziek en bent vatbaarder voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes. Afvallen kan dus zeker geen kwaad en bewegen helpt. Het liefst tenminste 30 minuten per dag. In de horeca zijn werknemers de hele dag in de weer. Over die 30 minuten beweging per dag hoeven veel horecawerknemers zich dus geen zorgen te maken. Waarover dan wel?

Fysieke klachten

Het zware werk dat veel horecawerknemers uitvoeren, brengt z’n eigen risico’s mee. Doordat horecawerknemers vaak lange tijd achter elkaar dezelfde handeling uitvoeren, zijn de risico’s op klachten groter. Portiers moeten de hele dag staan, een kok is de hele dag met scherpe messen en hete pannen in de weer en iemand die in de bediening werkt, loopt uren achter elkaar met zware dienbladen. Zij krijgen vaak te maken met fysieke klachten.

Werkdruk

Ook de werkdruk speelt een belangrijke rol. Horecawerknemers kunnen bijvoorbeeld niet op vaste tijden pauze nemen. Dit is afhankelijk van het aantal gasten in een restaurant. De werkdruk in de horeca is vaak hoog, waardoor horecawerknemers te maken kunnen krijgen met oververmoeidheid, slaapproblemen en stress. De combinatie van deze factoren kan leiden tot ziekte en zelfs arbeidsongeschiktheid. Fysieke belasting is een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim in de horeca. Er zijn maar weinig horecawerknemers die ouder zijn dan 50 jaar.

Wel of niet sporten?

Waar de meeste mensen bewegen om te ontspannen of om een doel te bereiken, is bewegen voor horecawerknemers een onderdeel van hun werk. Een onderdeel dat risico’s met zich meebrengt. Wie zich hiervan bewust is, verkleint deze risico’s en draagt daarmee bij aan z’n gezondheid. Daarnaast kan het zinvol zijn om ook buiten werktijd aan sport te doen. Bijvoorbeeld als uitlaatklep en voor het opdoen van sociale contacten.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Thema

Meer over individueel roosteren!

Lees meer
Deel deze pagina via...