Een nacht(dienst) met Henk

29-04-2012
Delen via

Vorige week was het zover. De voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van de Kolk heeft een nachtdienst gedraaid. Dit idee was ontstaan bij een kaderlid uit Weert. Hij beklaagde zich over het feit dat directeuren en vakbondsbestuurders van alles beslissen over de werktijden van ploegendienstwerkers, maar zelf geen idee hebben hoe het is om ’s nachts te werken.

Van de Kolk heeft vervolgens de directeur van Heineken uitgedaagd om met hem een nachtdienst te draaien. En die uitdaging is een feit geworden! Natuurlijk is het draaien van een enkele nachtdienst niet te vergelijken met het jarenlang werken in ploegendienst. Maar het gaf Henk wel de gelegenheid om uit eerste hand de verhalen van echte nachtarbeiders te horen en te ervaren wat zij zoal in de nacht doen en meemaken.

Daarnaast heeft Henk de gelegenheid aangegrepen om met een alertheidtest te laten zien dat nachtarbeid altijd leidt tot vermoeidheid en verminderde alertheid. En mensen die minder alert zijn, zien risico’s later en schatten ze minder hoog in. Daarmee is de veiligheid tijdens de nachtdienst een belangrijk onderwerp.

 

Binnenkort verschijnt er in ons Magazine een verslag van het ‘nachtje met Henk’. Het team Arbeidstijden heeft Henk ook gevolgd en gesproken. Er zijn reeds drie afleveringen van “Henk-in-de-Nacht Babbel” gemaakt over zijn voorbereiding, bevindingen en de alertheidtest. Bekijk de Babbels via de links hieronder:
Aflevering 1
Aflevering 2
Afsluitende Babbel

Terug naar het nieuwsoverzicht

Thema

Meer over individueel roosteren!

Lees meer
Deel deze pagina via...