In de horeca is elke dag anders

31-10-2012
Delen via

In de horeca maak je vaak lange dagen en is elke dag anders. Je weet bijvoorbeeld nooit precies hoe druk het is in het restaurant waar je werkt. Tijdens een aanwezigheidsdienst kan je opgeroepen worden of is het juist veel rustiger dan verwacht en kan je na 2 uurtjes werken alweer naar huis. Bovendien werk je vaak ook als je vrienden vrij zijn, bijvoorbeeld ’s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen.

Onregelmatig werken

Werk je fulltime in de horeca, dan werk je gemiddeld 38 uren per week. Je werkgever mag je 1.976 uren per jaar inroosteren. Dit betekent niet dat je elke week even veel uren ingeroosterd hoeft te worden. In een drukke periode kan je werkgever je vaker inroosteren, dan in een rustige periode. Werk je meer dan 1.976 uren in een kalenderjaar, dan maak je overuren. 

Werken op zondag

Volgens de wet heb je recht op minimaal 13 vrije zondagen per jaar. Je werkgever kan je verplichten om op 39 zondagen per jaar te werken. Wanneer je 39 zondagen per jaar werkt, moet je werkgever je een vrij weekend geven als jij hierom vraagt (je hoeft hiervoor niet eerst 39 zondagen gewerkt te hebben). Wil je werkgever je meer dan 39 zondagen inroosteren, dan moet jij nadrukkelijk toestemming geven.

Gevolgen van werken in de nacht

Werken in de nacht is extra belastend en kent verschillende risico’s. Zo wordt je bioritme verstoord en bestaat er een grote kans op slaapproblemen: korter slapen, vaker wakker worden en moeite hebben met inslapen. Hierdoor word je minder alert en dat kan gevaarlijke situaties in bijvoorbeeld het verkeer opleveren. Daarnaast hebben nachtdiensten vaak invloed op je sociale leven. Dit alles bij elkaar heeft gevolgen voor je gemoedstoestand en je prestaties en kan grote invloed hebben op je leven. Zorg dat je voldoende slaapt, eet en beweegt, zodat jij op een gezonde en verantwoorde manier omgaat met je onregelmatige werktijden.

Klik hier om te zien hoe anderen omgaan met onregelmatig werken. 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Thema

Meer over individueel roosteren!

Lees meer
Deel deze pagina via...