Lange diensten: meer vrije tijd of groot gevaar?

15-09-2011
Delen via

De Arbeidstijdenwet maakt het mogelijk om lange diensten te maken. De maximale toegestane arbeidsduur is 12 uur per dag, met een maximum van 60 uur per week. Een pauze van een kwartier is wel verplicht. Voor nachtdiensten is de maximale duur verlaagd tot 10 uur. Bij hogere uitzondering en met strenge beperkingen, kan in de nachtdienst ook een aantal malen per jaar 12 uur gewerkt worden.

Door de structuur van de Arbeidstijdenwet kunnen werknemers niet permanent lange diensten werken. Op langere termijn moet de gemiddelde arbeidsduur namelijk zakken. Voor nachtdiensten is een gemiddelde arbeidsduur van 40 uur voorgeschreven, gemeten over een periode van 16 aaneengesloten weken.

Er is veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van langere werkdagen. Deze hebben een nadelige invloed op de alertheid tijdens en vlak na het werk. Hierdoor neemt de kans op fouten en ongevallen toe, ook tijdens het woon- en werkverkeer.

Onderzoek wijst uit dat 12-urige diensten een 27% hoger risico opleveren, in vergelijking met 8-urige diensten. Let wel, daar is het effect van het werken in de nacht niet bij opgeteld. In het algemeen geldt dat de kans op een incident tijdens de nachtdienst 28% hoger is, ten opzichte van een ochtenddienst. 12 uur werken in de nachtdienst leidt tot een grote vermindering van de veiligheid.

De gevolgen voor de gezondheid op langere termijn zijn niet erg duidelijk. Er zijn weinig onderzoeksgegevens bekend, maar het lijkt erop dat werknemers die jaren achter elkaar in 12-uurs diensten werken een hogere kans hebben op ernstige aandoeningen en ziektes.

Er worden ook voordelen genoemd, vooral in de privésfeer. Door langer per dag te werken heb je meer vrije dagen. Een fulltime arbeidscontract kan dan al met 3 dagen van 12 uur bereikt worden. Dus meer tijd voor leuke dingen. Bovendien scheelt het reistijd. 

Op basis van onderzoek is het advies om langere werkdagen alleen met de nodige voorzichtigheid in te voeren. Liever niet dus. En zeker niet in nachtdiensten. Werken tijdens de nacht moet zoveel mogelijk voorkomen worden, gezien de risico's voor de veiligheid en gezondheid van werknemers.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Thema

Meer over individueel roosteren!

Lees meer
Deel deze pagina via...