Zwaar fysiek werk is geen vervanger van sport

13-02-2013
Delen via

‘Maar liefst 70% van de medewerkers in de bouw heeft overgewicht, bij 21% is zelfs sprake van ernstig overgewicht.’ Zo kopte de laatste nieuwsbrief van AOOW rondom het thema bewegen. In dit artikel was ook specifieke aandacht voor overgewicht in de bouwsector.

Op basis van de veelvuldig ingevulde Roostertest kan AOOW de conclusie trekken dat er een relatie is tussen hoeveel iemand sport en de sector waarin iemand werkt. Van alle respondenten sporten de medewerkers uit de bouw het minst, namelijk maar één keer in de tien dagen. Ter vergelijking: alle sectoren gemiddeld genomen sport men ongeveer eens in de zes dagen. De publieke sector sport zelfs meer dan twee keer zo vaak als de bouw. Klik hier voor de visualisatie.

Lagere BMI voor sporters

Dat de hoeveelheid sport een direct effect heeft op het op peil houden van lichaamsgewicht, is niets nieuws. Sterker nog, de BMI (Body Mass Index, geeft in punten aan of iemand een gezond gewicht heeft) van mensen die twee keer per week sporten, ligt gemiddeld 1 punt lager ten opzichte van de niet-sportende medemens. En ook dat komt terug uit de roostertest. De BMI van niet-sporters ligt rond de 27 terwijl de BMI van de medemens die twee tot drie keer sport rond de 26 schommelt.

Fysieke arbeid is geen sport!

Ruim driekwart van de respondenten in de bouw gaf aan fysiek (zwaar) werk te doen. Het is goed voor te stellen dat deze fysieke arbeid de behoefte aan (meer) lichaamsbeweging te niet doet. Maar, sporten is iets anders dan fysiek werk, ook al voelt het vaak hetzelfde! Fysieke arbeid belast het lichaam wel, maar niet voldoende om de hartslag en werkelijke inspanning te teweeg te brengen die sporten doet. Om op gezond gewicht te komen en te blijven is – naast gezonde voeding en goede nachtrust – zeker twee keer sporten in de week belangrijk.

Type rooster heeft invloed op hoe vaak iemand sport

Uiteraard moet er dan wel gelegenheid zijn om te sporten. En juist dat is voor veel mensen die onregelmatig werken, ongeacht de sector, lastig en vaak sterk afhankelijk van het type rooster. Uit de roostertest blijkt dat medewerkers in een twee- of drieploegenrooster (komen veel voor in onder anderen de sector bouw) minder sporten dan medewerkers in een vier- of vijfploegenrooster. Waar dit aan ligt? Doorgaans hebben medewerkers in vier- en vijfploegenroosters meerdere dagen achter elkaar vrij waardoor beter herstel van het werk mogelijk is. Bovendien is er meer gelegenheid (en puf) om te sporten. Ook dit blijkt uit de resultaten van de roostertest: medewerkers in een voorwaarts roterend rooster sporten meer dan hun collega’s in een achterwaarts roterend rooster.  Starten met een ochtenddienst, gevolgd door avonddienst en nachtdienst is dus minder belastend voor het biologische ritme en heeft een positieve invloed op het herstelvermogen van medewerkers. Klik hier voor de visualisatie.

Regelmatig sporten is belangrijk

Dat zware fysieke arbeid een impact heeft op de gezondheid moge duidelijk zijn. Maar juist daarom is het belangrijk om regelmatig te sporten. Niet alleen voor medewerkers in de bouw overigens. Voor iedereen heeft regelmatig (twee keer in de week) sporten een goed effect op de gezondheid. Gecombineerd met goede voeding en een optimaal slaapritme en optimale slaaphygiëne (uiteraard gezien omstandigheden) helpen juist om je beter en fitter te voelen en overwicht tegen te gaan.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Thema

Meer over individueel roosteren!

Lees meer
Deel deze pagina via...