Hoofdfoto

Gezond werken

Je werkt gezond als je werk geen negatieve invloed heeft op jouw fysieke en mentale gezondheid. Je zit lekker in je vel en je werk en privéleven zijn in balans. Het bewaren van die balans kan een behoorlijke uitdaging zijn. Zeker als je structureel op onregelmatige tijden werkt. Jouw werkgever moet zorgen voor optimale werkomstandigheden, maar ook jij kunt je steentje bijdragen door gezonde keuzes te maken en er een gezonde levensstijl op na te houden. Zodat de negatieve gevolgen van werken op onregelmatige tijden zoveel mogelijk beperkt blijven, en de positieve gevolgen van werk niet naar de achtergrond verdwijnen. Want werken in de nacht is belangrijk voor onze samenleving en biedt ook veel werkplezier.

Eten

Gezond en gevarieerd eten draagt bij aan een gezonde levensstijl. Maar het vasthouden van een gevarieerd eetpatroon kan lastig zijn als je op onregelmatige tijden of in ploegendienst werkt. In onze artikelen over gezonde voeding vind je tips om slim, verantwoord en gezond te eten tijdens je wisselende diensten. En ontdek je ook wat je beter níet kunt eten of drinken als je alert wilt blijven, of juist lekker wilt slapen.

Slapen

Goed slapen is misschien wel de grootste uitdaging voor werknemers met onregelmatige werktijden. De wisselende uren versturen je bioritme, waardoor het moeilijk kan zijn om in slaap te vallen en door te slapen. Ook lukt het niet altijd om voldoende uren achter elkaar te slapen. Herken je dit? Lees dan verder en ontdek welke trucs voor het bevorderen van een goede dag- of nachtrust voor jou zouden kunnen werken.

Bewegen

Heb je onregelmatig werk? Dan heb je een grotere kans op overgewicht. Dit komt doordat je eet- en slaappatroon verstoord zijn. Door regelmatig te sporten of een andere vorm van beweging voorkom je overgewicht. Maar hoe organiseer je dit als de sportschool niet open is als jij vrij bent? Of als je geen energie hebt om voor- of na je dienst te sporten? Lees de ervaringen en tips van andere nachtwerkers en doe er je voordeel mee.

Balans

In de ideale wereld ga je met plezier naar je werk, heb je een goed contact met je collega's en leidinggevende en is er voldoende tijd voor familie, vrienden, sport en ontspanning. In de praktijk is een evenwichtige werk/privé balans een uitdaging. Zeker als je in wisselende diensten werkt, of je naast je baan en gezin ook nog mantelzorg geeft. We helpen je graag de balans te bewaren, met praktische tips en informatie over waar je terecht kunt voor hulp en ondersteuning.