Artikelfoto Bewegen in de horeca

Bewegen in de horeca; ontspanning of risico?

In de horeca zijn werknemers de hele dag in de weer. Hartstikke mooi, zou je zeggen, want 30 minuten beweging per dag draagt bij aan een gezonde leefstijl. Maar veel bewegen in je werk kan ook klachten veroorzaken.

Het zware werk dat horecawerknemers uitvoeren, brengt z’n eigen risico’s mee. Doordat horecawerknemers vaak lange tijd achter elkaar dezelfde handeling uitvoeren, zijn de risico’s op klachten groter. Portiers moeten de hele dag staan, een kok is constant met scherpe messen en hete pannen in de weer en iemand die in de bediening werkt, loopt uren achter elkaar met zware dienbladen. Al deze medewerkers kunnen te maken krijgen met fysieke klachten.

Ziekteverzuim door een hoge werkdruk

Ook de werkdruk speelt een belangrijke rol. Horecawerknemers kunnen bijvoorbeeld niet op vaste tijden pauze nemen. Dit is afhankelijk van het aantal gasten in een restaurant. De werkdruk in de horeca is vaak hoog, waardoor horecawerknemers te maken kunnen krijgen met oververmoeidheid, slaapproblemen en stress. De combinatie van deze factoren kan leiden tot ziekte en zelfs arbeidsongeschiktheid. Fysieke belasting is een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim in de horeca. Er zijn maar weinig horecawerknemers die ouder zijn dan 50 jaar.

Wel of niet sporten?

Waar de meeste mensen bewegen om te ontspannen of om een doel te bereiken, is bewegen voor horecawerknemers onderdeel van hun werk. Een onderdeel dat risico’s met zich meebrengt. Wees je hiervan bewust en verklein de risico’s. Zorg bijvoorbeeld voor een goede lichaamshouding. Er zijn praktijken voor fysiotherapie en beweging die speciaal voor horecawerknemers cursussen Houding & Beweging hebben ontwikkeld. Daarnaast kan het zinvol zijn om ook buiten werktijd aan sport te doen. Bijvoorbeeld als uitlaatklep en voor het opdoen van sociale contacten.

Werk & Gezondheid Arts

Ben je lid van de FNV en verzekerd bij het Zorgcollectief voor FNV-leden? Dan kun je bij beginnende klachten door je werk, of om klachten te voorkomen, advies inwinnen bij de Werk & Gezondheid Arts. Dit is een onafhankelijke arts die alles weet van werkgerelateerde klachten. Een consult bij de Werk & Gezondheid Arts is vertrouwelijk; hij of zij is niet verbonden aan een Arbodienst en heeft geen contact met je werkgever of huisarts.

Lees er meer over op www.fnvmenzis.nl/werk-en-gezondheid-arts

Deel dit artikel via: