Artikelfoto Individueel sporten

Individueel sporten en onregelmatig werk

Verpleegkundige Lisette Carovigno: “Ik ben al jaren lid van een sportclub, waar ik fitness. Ik ga altijd alleen sporten en nooit met vriendinnen. Dat is niet mogelijk door de onregelmatige diensten. Dat is wel een minpunt, want ik kan mijzelf niet altijd motiveren om te gaan sporten als ik een paar late diensten achter elkaar heb gedraaid. Als ik voor een late dienst ga sporten, moet ik er aan denken om niet alles te geven, want dan red ik het werken in de avond niet goed meer. Mijn lichaam voelt na het sporten wel soepeler aan in de avonddienst. Een voordeel van de onregelmatige diensten is dat ik in de ochtend- en middaguren kan gaan sporten wanneer het niet druk is in de fitnessclub.”

Soms bewust niet sporten

“Ik herstel lichamelijk overigens niet altijd alleen door te sporten, dit kan ook op andere manieren. Mij helpt bij het herstellen ook om rust te nemen en soms juist niet te gaan sporten. Als verpleegkundige ben je al steeds lichamelijk (en geestelijk) druk in de weer en kan ik het sporten er net niet meer bij hebben. Ik herstel op die momenten door rust te nemen, lekker vroeg in bed gaan liggen met een boek. Lichten gedimd en zo weinig mogelijk prikkels van buitenaf.”

Hardlopen kan op elk moment van de dag

Verpleegkundige Jolanda Veenstra was lid van een sportschool: “Maar ik vond dit te duur. Daarna deed ik heel lang niets, omdat dat gewoon makkelijker is als je onregelmatig werkt. Maar dat gaat wel vreten aan je geweten. We weten allemaal dat je iets moet doen om gezond oud te worden.”

“Ik heb een jaar gleden besloten om te gaan hardlopen en moet zeggen: dit bevalt me prima. Ik loop alleen en kan het op gewenst moment van de dag/avond doen. Zelfs als ik na de laatste slaapsessie van een nachtdienst wakker word, ga ik hardlopen. Het maakt je hoofd leeg en je hart vol, want je bent goed bezig voor je gevoel. Voor een late dienst loop ik liever niet, want ik ben dan lichamelijk moe. Als het donker is, loop ik liever ook niet, maar in de zomer wel! Heerlijk na een late dienst nog even hardlopen, je hoofd leegmaken.”

Sport jij wel of niet?

En hoe doe jij het? Sport je wel of juist niet als je zware diensten hebt? Onderbouw kort jouw keuze, zet je (voor)naam en beroep erbij, en stuur je mail naar info@aoow.nl

De verpleegkundige op bovenstaande foto is een model.

Deel dit artikel via: