Hoofdfoto Sneltest werkdruk

Sneltest werkdruk

Ongeveer 1 op de 3 werknemers heeft last van werkdruk. Een te hoge werkdruk ontstaat als je langere tijd niet, of met moeite, binnen de beschikbare tijd kan voldoen aan de eisen die aan je gesteld worden.

Een te hoge werkdruk is dat niet alleen vervelend, maar op den duur ook slecht voor je gezondheid. Werkstress, burn-outs en hart- en vaatziekten: allemaal voorbeelden van klachten die samenhangen met werkdruk.

Wanneer leidt werkdruk tot problemen?

Als je af en toe een hoge werkdruk hebt, hoeft dat niet erg te zijn. Problemen ontstaan als werkdruk vaak of lange tijd te hoog is. De kans op gezondheidsklachten is bovendien groter als je weinig mogelijkheden hebt om je werk zelf in te delen. Ook een gebrek aan ondersteuning van leidinggevenden of collega’s maakt de kans op problemen groter.

Werkdruk meten

Hoe weet je of je werkdruk te hoog is? Anders dan vaak gedacht wordt, is werkdruk goed meetbaar. De Sneltest Werkdruk van FNV, ontwikkeld door wetenschappelijk onderzoeksbureau SKB, helpt je om een beeld te krijgen van jouw situatie.

Meer informatie

Op de website van de FNV vind je een gebruiksaanwijzing en handige tips voor het invullen van de Sneltest Werkdruk. Je kunt de test bijvoorbeeld door meerdere collega's laten invullen om een beter beeld te krijgen van de druk op jouw afdeling. De uitslagen kun je gebruiken voor het opstellen van een plan van aanpak om de werkdruk te verlagen.

Wil je meer weten over de oorzaken en gevolgen van een te hoge werkdruk, bekijk dan het dossier 'Werkdruk en werkstress' op fnv.nl.

Deel dit artikel via: