De Nederlandse werkzame beroepsbevolking bestaat uit 8,3 miljoen mensen. Meer dan 1 op de 7 werknemers werkt vaak of soms ’s nachts. Dit blijkt uit de cijfers die het CBS publiceerde.
In de vakantie willen we nog wel eens schuiven met onze vaste gewoonten, zoals de tijden waarop we gaan slapen en opstaan. Maar straks wacht die vroege dienst weer. Hoe kom je tijdig in het goede ritme?
De Arbeidstijdenwet maakt het mogelijk om lange diensten te maken. Lange diensten brengen echter veiligheids- en gezondheidsrisico's mee. Daar staat tegenover dat je meer tijd hebt voor je privéleven. Wat is wijsheid?
Een nachtdienst draaien is zwaar, maar in veel bedrijven en instellingen onontkoombaar. Met een paar vuistregels voor het werkrooster, eten en slapen hou je ploegendiensten beter vol.
Ultravroege en ultralate diensten hebben een vergelijkbare impact op werknemers als nachtdiensten. Daarom moeten ze ook met dezelfde maatregelen omkleed worden, vindt de FNV.
Susan is al 30 jaar stewardess en dus ervaringsdeskundige op het gebied van onregelmatige werktijden. We vroegen haar onder andere hoe en wanneer ze eet en slaapt als ze opstaat in de ene tijdzone en naar bed gaat in de andere.