Artikelfoto Dag vakantie hallo ritme

Dag vakantie, hallo ritme!

In de vakantie willen we nog wel eens schuiven met onze vaste gewoonten. Daar is het tenslotte vakantie voor, nietwaar? Vooral onze slaaptijden verschillen vaak met wat we gewend zijn. Lange avonden rond het kampvuur met de campingburen en de volgende ochtend uitslapen. Even geen wekker, heerlijk!

Terug in het ritme

Maar na de vakantie wacht de realiteit van het werkzame leven. Mét je onregelmatige werktijden. Daarom is het goed om snel na je vakantie je bed-in en bed-uit tijden weer af te stemmen op het werk dat je te wachten staat. Wacht je daar te lang mee of blijf je in de eerste weken nog in vakantiestemming, dan kan dat serieuze vermoeidheidsklachten veroorzaken.

Social jetlag

Was je in de vakantie gewend om laat naar bed te gaan en tot 09:00 uur uit te slapen? Om 05:00 opstaan voor een ochtenddienst komt dan hard aan. Plotseling moet jouw ritme vier uur ‘terug in de tijd’, wat vergelijkbaar is met een jetlag na een reis over vier tijdzones. Met alle verschijnselen die daar bij horen: vermoeidheid, maag- en darmklachten, hoofdpijn enzovoorts. In de wetenschap spreken ze bij een flinke ritmeverschuiving van vrije tijd naar werktijd niet voor niets over een social jetlag.

Na je vakantie weer in je ritme

Bovenstaande klachten komen jezelf en je werk niet ten goede, daarom enkele tips om weer in het juiste werkritme te komen:

  • Probeer aan het eind van de vakantie rustig in de werkmodus te komen. Dit betekent op tijd naar bed en op tijd er uit.
  • Om de gewenning makkelijker te maken, sta je op tijd op en ga je eerst 30 minuten buiten lopen. Het daglicht en beweging zorgen ervoor dat het lichaam sneller op gang komt.
  • Pas ook andere ritmen weer aan, aan het ‘gewone’ leven: op tijd (avond)eten, de kinderen op tijd naar bed en ’s avonds de borrel bewaren voor het weekend.

Op deze manier is de overgang van vakantie naar werk geleidelijker en dus makkelijker.

Deel dit artikel via:

Werk & zwangerschap app

Thumbnail

Wat zijn je rechten en plichten als je zwanger bent en werkt? Je vindt alle informatie die je nodig hebt in de Werk & Zwangerschap app van de FNV.

 

Meer informatie