Artikelfoto Kinderwens check de risico's

Kinderwens? Check de risico’s op je werk

Als je een kinderwens hebt, wil je je kind de beste start geven. Al voordat je zwanger bent, slik je foliumzuur, drink je geen alcohol meer en stop je met roken. Maar wist je dat je werk ook invloed kan hebben op je kind, zelfs al voor de bevruchting?

Ploegendienst

Er zijn aanwijzingen dat werken in ploegendienst de vruchtbaarheid beïnvloedt (bron: European Society of Human Reproduction). Linden Stocker van de University of Southampton analyseerde een serie onderzoeken waarin de impact van niet-standaard werkritmes - zoals een nachtdienst - met normale werkpatronen werd vergeleken. Stocker keek hierbij vooral naar uitkomsten op het gebied van vruchtbaarheid.

Verminderde vruchtbaarheid

Een van de zaken die Stocker ontdekte, was dat vrouwen die in ploegendiensten werken 33 procent meer kans hadden op een verstoorde menstruatiecyclus dan vrouwen die op normale uren werkten. Het risico op verminderde vruchtbaarheid was 80 procent hoger. 

“Maar,” zegt de onderzoeker, “dit betekent nog niet dat er een oorzakelijk verband is. Het is moeilijk om een langetermijneffect van een veranderd slaap-waakritme aan te tonen. En mogelijk spelen er andere factoren mee.” Desondanks is het iets om rekening mee te houden als graag zwanger wilt worden.

Andere risicofactoren

De vruchtbaarheid van vrouwen én mannen kan ook afnemen door het werken met gevaarlijke stoffen (bron: RIVM). En zo zijn er meer risico’s voor een gezonde zwangerschap. Het RIVM noemt naast werken in ploegendienst:

  • Werken met gevaarlijke stoffen
  • Werk waarbij je een infectie kan oplopen
  • Lichamelijk zwaar werk
  • Werk waarbij je in contact komt met straling
  • Werken in een omgeving met lawaai, overdruk, lichaamstrillingen, extreme hitte of kou
  • Stress

Lees er meer over in de brochure: “Kinderen krijgen? Denk na over de risico’s op uw werk”.

Kinderwens? Praat met de bedrijfsarts

Wil je zwanger worden en zeker weten dat je werk je vruchtbaarheid of zwangerschap niet nadelig beïnvloedt? Neem dan contact met de bedrijfsarts. Deze kan je informeren over de risico’s op je werk en de beschermende maatregelen die jij en je werkgever kunnen nemen.

Deel dit artikel via:

Werk & zwangerschap app

Thumbnail

Wat zijn je rechten en plichten als je zwanger bent en werkt? Je vindt alle informatie die je nodig hebt in de Werk & Zwangerschap app van de FNV.

 

Meer informatie